Teknologiseminar for 10.klasse

Kongsbergskolen satser på økt interesse for teknologi og realfag blant 360 ungdommer under årets Teknologidager

Kongsbergskolemodellen

Seminaret som er en del av Teknologidagene, arrangeres i samarbeid med Kongsbergskolen har som målsetning å øke interessen for teknologi- og realfag blant 10.klasse elever. Det er viktig at elevene får en forståelse for hvilke jobber og muligheter som finnes innenfor teknologifeltet. Vi må vise frem hele verdikjeden – fra lærlinger og fagarbeidere til ingeniører. Vi ønsker at elevene sitter igjen med et faglig påfyll samtidig som de får en wow-opplevelse. Vi håper også at lærerne ser verdien av et slikt seminar og bruker dette som en del av faget Utdanningsvalg,  sier Vidar Lande, Senior HR Advisor i KONGSBERG.

Samlet 360 elever med racerbiler og roboter

Kongsberg Defence & Aerospace (KONGSBERG) og Kongsbergskolen gjentok suksessen og inviterte elever, lærere og Fortnite-gamer Elias Rådlund til Teknologiseminar i Musikkteateret i KRONA kultur og kunnskapssenter.

Dette er 5.året seminaret blir gjennomført, og alle elever, lærere og rådgivere på ungdomsskolene i Kongsberg blir invitert til å delta. Tidligere år har også omkringliggende kommuner blitt invitert, men grunnet pandemien har man i år valgt å kun invitere fra Kongsberg kommune.

– Som et av Norges største teknologiselskap, og delvis eid av den norske stat, ser vi som et klart samfunnsansvar å øke interessen for realfag og teknologi. Gjennom Teknologiseminaret gir vi elevene informasjon om både yrkesfag, studieforberedende utdanningsprogram og jobbmuligheter. Vi håper seminaret kan være til hjelp for gode utdanningsvalg,  sier Ørjan Stengelsrud, Executive Vice President Business Support i KONGSBERG.

Det var et variert program i år og elevene fikk høre om alt fra elektriske racerbiler og rakettoppskyting i studentkonkurranser, til roboter, programmering og produksjon. Det ble også gjennomført intervjuer med ungdommer på scenen, og elevene fikk møte både lærlinger, fagarbeidere og ingeniører.

Elevene fikk også et overraskende møte med Fortnite-gamer Elias Rådlund, også kjent som «KimePlays». Han har også vært med tidligere og synes at det er utrolig kjekt å kunne være med på slike arrangementer. KimePlays har tidligere besøkt KONGSBERG på Arsenalet hvor han fikk spesiallaget en titan og polymerkompositt figur til seg selv.

Han har også vært med i den nasjonale Velg TIP-kampanjen til norsk industri. Kampanjen bidro til at søkningen til Teknikk og Industriell Produksjon Vg1 (nå Teknologi og Industrifag (TIF)) økte med 13 %  og andelen jenter økte med hele 35% på 2 år.

Se film fra TIP-kampanje: https://youtu.be/4h0OIHi793g

-Det er gøy å vekke nysgjerrighet hos de som skal ta et veivalg. Selv er jeg veldig nysgjerrig og digger å lære nye ting, fortalte han fra scenen under intervju med lærlinger fra utdanningssenteret K-tech.

Studentprosjekter ved NTNU

Studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) imponerte både elever og lærere i salen da de presenterte sine studentprosjekter Propulse NTNU og Revolve NTNU. Begge prosjektene er studentdrevne –med KONGSBERG som stolte sponsor­ –og består av studenter med ulike roller og fagdisipliner.

Propulse NTNU har til hensikt er å designe, utvikle og bygge en bærerakett som kan nå flere tusen kilometer i løpet av få sekunder. Prosjektet har deltatt i flere internasjonale studentkonkurranser som SpacePort America Cup og European Rocketry Competition (EuRoC) senest i oktober i år, der de tok pallplass i sin klasse i begge konkurranser.

Revolve NTNU har til hensikt å designe, utvikle og bygge en ny firehjulsdreven elektrisk racerbil med formål om å delta i Formula Student som avholdes hver sommer. Revolve NTNU deltar blant annet på konkurransene Formula Student UK, Formula Student Germany, og Formula Student Austria. Konkurransen går ut på å utvikle og bygge en énseters racerbil for det ikke-kommersielle markedet.

Revolve NTNU hadde med seg bilen på scenen og laget et imponerende show med både musikk, lys og røyk.

Det var god stemning i salen under hele seminaret, og flere elever var enig i at dette var lærerikt og et spennende arrangement som gjorde det enklere å  forstå hva ingeniørfaget egentlig innebærer. KONGSBERG ser allerede frem til å gjenta suksessen neste år.