NSW Arkitektur/RIFT

Er 2000 arbeidsplasser reelt?

Antall arbeidsplasser i en batterifabrikk - hva er reelt?
NSW Arkitektur/RIFT

Batteriindustrien er stor

Dette er et godt spørsmål – for det er stort! Batteriproduksjon i Europa og Norge ser ut til å kunne bli en stor industri i årene fremover for å sikre grønne fremtidig energiløsninger.

Hydro-Equinor-Panasonic initiativet har sagt at de ved etablering og drift av batterivirksomhet vil trenge tilgang på ca. 2 000 faglærte operatører og personell med høyskole/universitetsutdanning. En batterifabrikk vil ha full skiftordning og produksjon 24/7, og størrelsen på sysselsettingen synes derfor å være reell. Dette er noe Rune Bruøygard i Hydro uttaler seg om i en artikkel i elbil24 

I Skellefteå i Nord-Sverige bygger Northvolt nå en batterifabrikk for 2 000-2 500 ansatte, og det antas at det vil være mer enn 3 000 ansatte i Skellefteå i 2025. Batterifabrikken til Tesla i Nevada har 7 000 ansatte for tilsvarende produksjonsvolum, men det er en fabrikk med mindre automatisering.

Freyr er et selskap som skal starte bygging av batterifabrikk i Mo i Rana. De skal rekruttere ca. 2 000 ansatte de kommende årene fordelt på ca. 1 800 i produksjonen og 200 i ledelse og utvikling. Vi har spurt Freyr om ikke de med automatisert og digitalisert produksjon kan komme betydelig lavere i antall ansatte, men dette anser de som vanskelig i en så stor fabrikk med 24/7 produksjon.

Kongsberg har gjentatte ganger vist evne og vilje til å gripe muligheter, og til å samarbeide og omstille oss. Nå har vi muligheten til å gjøre det igjen!

Vi vet det er mulig. Å vinne alene er ensomt. Å vinne samme er endeløst!