Kongsberg Kantori og Drammen Symfoniorkester lover magisk musikk i Kongsberg kirke

09. mars inviterer Kongsberg kantori og Drammen Symfoniorkester til mesterlig korverk i Kongsberg kirke.

Kongsberg Kantori skal fylle Kongsberg kirke 09.mars

I forbindelse med byjubileet har Kongsberg Kantori fått tilskudd til sitt arrangement BRAHMS – EIN DEUTSCHES REQUIEM MARS 2024. Dette er et arrangement de har i samarbeid med Drammen Symfoniorkester.

Arrangementet er 09. mars i Kongsberg kirke, og her kan du kjøpe billetter: https://tikkio.com/tickets/43844-brahms-ein-deutsches-requiem

Hilde Wedde lover en mesterlig koropplevelse for publikum

– Vi håper mange kommer på forestillingen, og opplever dette mektige og vakre verket, sier Hilde Wedde i Kongsberg Kantori.

BRAHMS – EIN DEUTSCHES REQUIEM MARS 2024

Johannes Brahms’ mesterlige korverk handler om å gi trøst til mennesker som sørger. Hans tidløse rekviem er et kjært innslag på mange konsertprogram. Komponisten var ikke mer enn 31 år gammel da han begynte på verket. Brahms var da i sorg over tapet av moren som døde samme år. Et rekviem er en messe for de døde, men Brahms var mer opptatt av å komponere et verk som kunne gi trøst til de levende som har mistet noen. «Salig er de som sørger, for de skal trøstes» synges det i verkets innledning. Selv om teksten er hentet fra Bergprekenen og tekstutvalget for hele verket kommer fra Bibelen, sa Brahms selv at verket like godt kunne vært kalt et rekviem for mennesket. Tittelen var valgt med omhu. Komposisjonen er tysk – ikke i nasjonalistisk forstand, men fordi den springer ut fra den lutherske bibelens språk. Tekstene han valgte fra det gamle og det nye testamentet og de apokryfe skriftene reflekterte hans eget syn på døden. De omfatter ingen skildring av skjærsilden og bringer ingen bønn for dem som er gått bort. Hovedtemaet er trøsten til de etterlatte, ikke sjelenes skjebne i det hinsidige. Sorg, tålmodighet, forgjengelighet, lengsel, håp, trøst, glede og seier over døden er hans anliggende. Det sentrale budskap ligger i begynnelsesordene «Salige er de som sørger, for de skal bli trøstet». Og trøste har «Ein deutsches Requiem» gjort siden verket for første gang hørtes.

Kor og orkester har tidligere hatt flere samarbeidsprosjekter, og har faktisk også framført dette requiem sammen tidligere i 2013. Med oss på vårens konsert har vi sopran Tone Elisabeth Braaten og baryton Christopher Skauen Pedersen. Begge solistene har flere ganger vært solister sammen med Kongsberg Kantori, og Christopher var også solist ved forrige samarbeid i 2013.

For tiden er Drammen symfoniorkester det eneste symfoniorkesteret i Buskerud. De fleste medlemmene kommer fra Drammensregionen, men en del kommer også fra Kongsberg, Modum, Asker, Bærum og Oslo for å spille. Symfoniorkesterets regionale betydning gjenspeiles i valg av solister, program og konsertarenaer. Turnékonserter med samme program har vært tradisjon i mange år.