Et romeventyr for alle

Norge skal være med å arrangere et nettmøte med en astronaut som befinner seg ute i verdensrommet. Dette er en del av et dagsarrangement «Romeventyr for alle» i Kongsberg 4. desember i år.

Romeventyr for alle

Akkurat nå befinner en dansk astronaut, Andreas Mogensen seg på den internasjonale romstasjonen. 4. desember arrangerer vi et nettmøte med han, og arrangerer samtidig en dag for barn og familier i Kongsberg. Dette gjøres i regi av den europeiske romfartsorganisasjonen som har undervisningskontorer (ESERO) i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

I nettmøtet med astronauten får samtlige 6. klassinger i Kongsberg være med. I forkant har ESERO Norway i samarbeid med NRK utlyst en konkurranse der tre heldige unge vinnere får reise til Kongsberg og stille et spørsmål til Andreas på direkten. Temaet er teknologi og verdensrommet.

Selve direktesamtalen med Andreas varer i 20 minutter, men skoleelevene får delta i mange ulike aktiviteter i løpet av formiddagen. Det blir også et åpent kveldsarrangement med program for alle; fysikkshow, utstillinger og korte populærvitenskapelige foredrag tilrettelagt for alle aldersgrupper. Dette arrangementet starter klokka 17:00. Kantina på Krona er åpen, så her kan du ta middagen på Krona og samtidig få med deg et spennende arrangement.

De som har lyst til å følge samtalen med Andreas Mogensen, kan følge denne lenken: https://www.youtube.com/watch?v=U18UVRHQ4nQ

Tren som en astronaut

Vi har ikke hatt en norsk astronaut ennå, men det betyr ikke at det ikke kommer til å skje. ESA Education har utviklet et skoleprosjekt som handler om nettopp det å trene som en astronaut. Prosjektet kalles Mission X, og gjennomføres hvert skoleår i hele Europa, inkludert Norge.

Finn ut mer om Mission X på våre skoleprosjektsider:  https://www.esero.no/prosjekter/missionx/

Se Ane fra NRK Newton trene som en astronaut: https://tv.nrk.no/serie/newton/2023/DMPP21503023

Det står litt mer om arrangementet i Kongsberg på: https://www.esero.no/prosjekter/direkte-med-andreas.