Dyrmyr gård 1909. Foto: Georg Kjellerød, Østfold fylkes billedarkiv

400 år med historie – Maren Handler

Maren Handler var en av de første kvinnene som har satt spor etter seg på Kongsberg. Ernæring- og helseundervisning på Kongsberg.
Maren Handler. Kilde: Dyrmyr skoles arkiv, IKA

Maren Handler

Dag Kristoffersen lokalhistoriker og leder av Kongsberg historielag

Etter sammenslåingen av de videregående skolene på Kongsberg, var det naturlig at hun fikk sitt navn på skolen. I 1973 hadde hun fått en vei oppkalt setter seg og seinere et helt kvartal. Hvorfor kan du lese om her. Etter presentasjon av tre kjente menn på Kongsberg, er det nå på tide å presentere ei betydningsfull dame.

Navnet Handler

Mange kongsbergensere, inkludert meg selv, trudde hun het Händler (a med tødler), men da jeg begynte å undersøke og til og med besøkte to av barnebarna hennes, blei det endelig bekrefta at det var Handler, selv om jeg hadde sett underskriften hennes. Noen var så sikre at de trodde blekket fra prikkene hadde tørket vekk. Grunnen var nok at det er folk i dag som har navnet Händler på Kongsberg, men ikke etter henne.

Åra før hun tar tak

Marens pikenavn var Maren Andrine Hansdatter Larsen Omholdt, og hun var født i 1854 i Ytre Sandsvær. To år gammel flytta hun til farens bror på Kongsberg. Onkelen bodde i Stixrudgata og var brennevinshandler. Hun gikk på Kongsberg private pikeskole. Der var det en lærer som het Johan August Handler, og hun gifta seg med han i 1873, da var hun 18 år og han 31. I 1875 kjøpte de huset i krysset Rådhusgata og Kirkegata, dagens Kirkegata 11.  I 1877 utdannet hun seg til håndarbeidslærerinne og tok vikartimer i folkeskolen. Selv som gift, begynner hun å jobbe som lærerinne på folkeskolen. De andre lærerinnene var stort sett ugifte.

Johan August og Maren fikk fire barn, et døde bare seks år gammelt.  Datteren Gudrun kom til å følge i mors fotspor som lærerinne. Johan August var en aktiv mann i kulturens tjeneste. Foruten å være lærer både på folkeskolen og Bergskolen, var han bibliotekar på Arbeidersamfunnet. I omgangskretsen var mange kulturpersoner, og dette var med å føre Maren mot politikken.

Skole og politikk

I 1899 tok hun initiativet til å starte Kongsberg husholdningsskole. Der var hun styreleder i 23 år, fra 1899 til 1922. Dattera Gudrun blei skolens første lærerinne og var der til 1907.

Maren var absolutt med blant den kvinnepolitiske del som kom i begynnelsen av 1900-tallet.  De første kvinnene fikk stemmerett i kommunevalget i 1901, men Maren blei ikke valgt inn da. Men ved neste valg i 1904 kom hun inn, selv om hun ikke var kumulert. Hun representerte arbeiderne og avholdsfolket. (Seinere skal Arbeiderpartiet stille egne lister). Etter å ha engasjert seg sterkt ved unionsoppløsningen i 1905, velges hun også inn ved valget i 1907, da på rein avholdsfolkets liste.  Hun klatra fra 30. plass til fast plass i kommunestyret. Men hva fikk hun gjort videre? Det var spesielt i fattigstyret hun fikk gjort en god jobb. Bort med standsforskjellene som begynte å utvikle seg på kirkegården. Etter døden er alle like, de velstående skulle ikke ha en egen, reservert del av kirkegården. Det gamle fattighuset på Sandsværmoen, Paaskegården, måtte vekk. De gamle måtte få et nytt og godt hjem, og i bresjen gikk hun for å få gamlehjemmet på Numedalsveien, det første Skavangertun.

Både Avholdspartiet og Maren var populære, og da kvinner med inntekt selv eller fra ektemannen fikk stemmerett til Stortinget i 1909, blei Maren Handler nominert på Avholdspartiets liste fra Kongsberg, som 1. vararepresentant. Men partiet nådde ikke opp. Norges første kvinne på Stortinget, Anna Rogstad med røtter fra Sandsvær, kom inn da hun var første vararepresentant i 1911 fra Gamle Aker krets i Kristiania.

Maren Handler gjorde altså en virkelig innsats for jenter til å få seg en utdannelse og en innsats for de fattige og gamle på Kongsberg. Johan August Handler døde i 1920 og Maren, 74 år gammel i 1929.

Utdanning i ernæring og helse på Kongsberg

Det er selvsagt naturlig å se på utdanning i ernæring og helse på Kongsberg i forbindelse med Maren Handler. Maurits Hansen og Tinius Olsen har fått skoler og skolebygninger oppkalt etter seg, også Maren Handler som jo fikk oppretta husholdningsskolen.

Husholdningsskolen holdt fra 1899 til i Arbeidersamfunnet i Kirkegata og fra 1917 på Dyrmyr der også teknisk aftenskole var. For øvrig var det brennevinssamlaget som ga penger til oppstarten av skolen! Skolen hadde da halvårige kurs. I 1938 kom Christine Stray til skolen. Som bestyrer fikk hun oppgradert skolen til kommunal husmorskole i 1944. Det var mange søkere og dårlig plass på Dyrmyr som både hadde teknisk aftenskole, handelsskole og yrkesskole. Derfor måtte det bygges nytt. Yrkesskolen flytta til Tinius i 1959. Fylket overtok husmorskolen, og navnet måtte forandres til Kongsberg husmorskole i 1964. Nytt bygg og nye utvida fagplaner og ny rektor, Gunvor Haug Munthe-Kaas, gjorde at navnet fra 1972 var Kongsberg husstellskole. Handelsskolen blei igjen i «gulbygget», gamle Dyrmyr gård, mens husstellskolen flytta inn i det nye murbygget. Det kom også ettårige kurs. Det var en typisk jenteskole, og første gutt kom i 1977.

Kongsberg hjelpepleierskole i Klemsgate som starta i 1974, blei slått sammen med husstellskolen i 1981, og dermed fikk skolen to studieretninger. I 1984 fikk skolen flere kurs, blant annet toårige grunnkurs.  I 1989 fikk skolen navnet Dyrmyr videregående skole og eksamen artium etter hvert. Så i 2007 blei alle videregående skolene på Kongsberg slått sammen. Snøballen ruller. Gamle Flåtaløkka blei revet. Ernæring og helse flytta til nybygget der og musikklinja som var i den gamle skifabrikken, flytta inn i Husstellskolen fra 1972 som har blitt bygd om. Enn så lenge heter bygget/undervisningsstedet Maren Handler, mens gamlebygget stadig er Dyrmyr gamle gård.

Maren Handler og utdanning i ernæring og helse kan du lese mer om i årboka Langs Lågen 2013 og 2014 og Livskrarftig 300-åring med Fokus på framtida, Kongsberg videregående skoles historie