Ny topp moderne skiheis i Kongsberg

Kongsbergs nye 6-seters skiheis blir omtalt som en av de mest moderne skiheisene i nord-Europa.
Terje Karlsen

Endelig har Kongsberg fått en topp moderne skiheis

Den nye seks-seters skiheisen ble tatt i bruk rett før jul i fjor til glede for alle skigjestene ved Skimore Kongsberg. Den nye heisen har varme i setene og en «boble» man kan trekke over, slik at det er godt og varmt å ta turen til topps. Heisen er cirka 1.500 meter lang, har en høydeforskjell på 330 meter og har kapasitet til å frakte 3.200 personer i timen.

Torsdag 19. januar var eiere, samarbeidspartnere, kollegaer og skivenner invitert til den offisielle åpningen av heisen.

– Hjertelig velkommen til åpningen av den fantastiske skiheisen vi har fått her i Kongsberg – den har vi venta på lenge. Dette er ikke bare en stor dag for skisenteret, men for hele byen. Nå kan vi begynne å kalle oss skibyen igjen, sa daglig leder Terje Karlsen til de rundt hundre inviterte gjestene.

Skimore Kongsberg har hatt en knallstart på den nye heisen, med mange gjester og etter hvert et fantastisk vintervær. Det har vært mye nedbør i vinter, og mange har nytt godt av å kunne sitte varmt og godt i heisen, og sluppet unna både regn- og snøbyger.

– Jeg hører folk si «Vi tar en tur til», og det hadde de ikke gjort før da vi hadde den gamle heisen. Jeg ser bare smilende ansikter i skisenteret, sier Karlsen.

Kongsberg skisenter i snart 60 år

Under åpningen tok Stein Strand, daglig leder i Skiheisservice AS, de frammøtte med tilbake i tid for å lære litt mer om historien bak det som en gang het Kongsberg skisenter. Det var i desember 1965 at Kongsbergheisen offisielt ble åpnet. Oddvar Rønnestad var primus motor, og sammen med kona Anne Rønnestad drev de skisenteret sammen i en årrekke. Også Oddmund Huslende var involvert i driften, og både Anne Rønnestad og Huslende var til stede under den offisielle åpningen og holdt taler.

– Det er en drøm å se på den nye heisen, den er jo helt fantastisk og må være stolheisens Rolls Royce, sa Huslende.

Noe annet var det før i tida – da ble skoleunger hyret inn for å tråkke løyper i et par timer, mot at de fikk gratis dagspass i heisen.

Tilbakeblikk ble det også på de mange idrettsarrangementene som har blitt avholdt i skisenteret, blant annet Donald Duck-mesterskap gjennom mange år.

Flere hilsninger ble det fra tidligere eiere og også idrettsstjerner som Silje Norendal og Atle Skårdal. Alle hadde bare gode minner fra skisenteret.

Foto - Skimore

Skiheisen er en stor gave til Kongsberg

Skimore tok over anlegget i Kongsberg i 2020 og eierne fikk mye skryt for å ha satset og investert i en topp moderne skiheis.

Petter Strandberg, administrerende direktør for Doppelmayr, som har levert skiheisen til Skimore Kongsberg, omtalte den nye skiheisen som en av de mest moderne skiheisene i nord-Europa.

– Det er virkelig ikke så mange skiheiser som dette, skrøt han.

Flere la vekt på betydningen skisenteret i Kongsberg har for byen og for kommunen, og at for mange så er skisenteret det kuleste med hele Kongsberg.

– Det at skisenteret har eiere som våger å satse på Kongsberg, er viktig for hele byen og kommunen. Nå som vi snart skal feire Kongsbergs 400-års jubileum, kan vi se på dette som en stor gave til innbyggerne i Kongsberg, sa Martin Hartmann Aasness, kommuneplanlegger i Kongsberg kommune.