Konsert med Den Kongelige Livgardes Musikkorps & Kongelige Norske Marines Musikkorps 23. april.

Når Den Kongelige Livgardes Musikkorps (DK) & Kongelige Norske Marines Musikkorps i anledning Kongsbergs 400 møtes til felles konsert i Nordens største barokk-kirke, blir det en storslått markering av de historiske og kulturelle båndene mellom Danmark og Kongsberg.

Bli med på konsert med Den Kongelige Livgardes Musikkorps & Kongelige Norske Marines Musikkorps

Når Den Kongelige Livgardes Musikkorps (DK) &  Kongelige Norske Marines Musikkorps i anledning Kongsbergs 400 møtes til felles konsert i Nordens største barokk-kirke, blir det en storslått markering av de historiske og kulturelle båndene mellom Danmark og Kongsberg. Konserten arrangeres i tilknytning til Norsk Militær Tattoo i Oslo Spektrum der det danske korpset deltar. Konserten arrangeres i samarbeid med ordfører og Kongsberg 400 år.

-Med danskenes historikk og betydning for bergstaden, blir dette en særdeles passende anledning til å få med seg Danmarks tradisjonsrike og eldste militærorkester, mener orlogskaptein Sten Kristian Brath, Marinemusikken.

På programmet denne kvelden står det selvsagt hovedsakelig norsk og dansk musikk. Begge korpsene byr på musikk av begge land, noe som viser hvor tette bånd det er mellom kulturlivet på tvers av landegrensene.

Marinemusikken fremfører bl.a. den storslåtte Hjalarljod av Eivind Groven, en sats fra Danmarks ”nasjonalkompnist” Carl Nielsens 4. symfoni, men også en marsj av Geirr Tveitt skrevet for å hedre danske Prinds Christian Frederik.

Livgardens musikkorps fremfører bl.a. musikk av Carl Nielsen og H. C. Lumbye som mange kjenner fra Champagnegalloppen. Den norske komponisten Johan Svendsen var kapellmester ved det Kongelige Teater i København i 25 år og skrev også i den perioden musikk for Livgardens musikkorps og på programmet står hans Norske Rapsodi nr. 2.

Den Kongelige Livgardes Musikkorps, Danmark

Den Kongelige Livgarde Musikkorps er verdens eldste orkester av sin art, opprettet i 1658 av kong Frederik III.  På den tiden besto militærmusikken av fløyter og trommer.  Senere ble det ansatt skalmejer-blåserne og «hoboister».  I 1816 var det et lite orkester, som bestod av regimentstambur, 10 hoboister og 12 janitsjarer.

Livgardens Musikkorps består i dag av 35 musikere. Korpset utfører en rekke seremonier og konserter, og er kjent over store deler av verden for vaktparadene i København. På konserten ledes korpset av sin dirigent Michael Aaberg Thomsen.

Kongelige Norske Marines Musikkorps

Kongelige Norske Marines Musikkorps ble etablert ved den dansk-norske flåtebasen i Stavern (Fredriksvern) i 1820, under navnet «Marinemusikken».  Marinebasen ble senere flyttet til Karljohansvern, Horten, som siden den gang har vært korpsets hjemby.

Marinemusikken består av 27 profesjonelle musikere, som gjør årlig ca 150 oppdrag (parader, seremonier og konserter) overfor kongehus, stortinget, regjeringen og Forsvarets avdelinger. Korpset har en viktig rolle i egen landsdel, tilhørende fylker og kommuner, hvor Marinemusikken fungerer som en brobygger gjennom det sivil-kulturelle samarbeidet. Musikerne spiller en viktig rolle som dirigenter og instruktører for oppvoksende generasjoner innen musikkliv, også ovenfor korpsmiljøet i Kongsberg.

På denne konserten ledes Marinemusikken av Kunstnerisk leder i Forsvarets musikk, Bjørn Sagstad.