Kongsberg Jazzfestival fyller 60 år!

Kongsberg Jazzfestival feirer sitt 60-årsjubileum med et spektakulært program. Fra 03. - 06.07 fylles byen med musikk fra internasjonale stjerner og lokale helter, mens 600 frivillige sørger for at både artister og publikum får en uforglemmelig opplevelse.
Foto: Kongsberg Jazzfestival

Bare en uke til årets Jazzfestival

Når Kongsberg Jazzfestival nok en gang brer seg utover Kongsbergs gater og torg, er det ikke bare en musikalsk fest som venter, men også en feiring av byens og festivalens jubileum. Kongsberg Jazzfestival fyller 60 år, og cirka 600 frivillige er klare til å ta imot hundrevis av artister fra hele verden. Byen forvandles til en kulturell møteplass der musikk og liv og røre står i sentrum.

Internasjonale stjerner og lokale helter

Årets program er mangfoldig og kvalitetssikret, med store internasjonale navn som Joshua Redman og Cécile McLorin Salvant på plakaten. Festivalsjefen er stolt  av årets program.

– Vårt mål er at alle skal finne noe de er interessert i på festivalen. Jeg har lyst til å trekke frem de store internasjonale jazzstjernene som Joshua Redman og Cécile McLorin Salvant, og folkefesten med blant annet Åge Aleksandersens avslutningsturné,  sier festivalsjef Ragnhild Menes

Det er også stor forventning knyttet til lokale artister.

– Personlig ser jeg veldig frem til at Kongsbergs lokale stolthet Susanna gjester festivalen med orkesteret Oslo Sinfonietta, og bestillingsverket til festivalens prisvinner Per Zanussi, legger Menes til.

Midnattskonsertene med Knower, Thurston Moore Group og Jimetta Rose & The Voices of Creation forventes også å bli uforglemmelige opplevelser.

En by i feiring

Kongsberg feirer sitt 400-årsjubileum, og det preger også festivalen.

– Vi opplever at Kongsberg 400 virkelig er med på å løfte frem og forsterke alt det gode som skjer i Kongsberg året rundt, og der har jo selvsagt jazzfestivalen også en sentral plass,  sier Menes.

Festivalen samarbeider med lokale kunstnere som Fredrik Høyer og Håvard Aufles om prosjektet «Så lang tid tar 400 år», som utforsker stedsidentitet og tilhørighet.

Improteateret Det Andre Teatret vil også bidra til jubileet med stedsspesifikke forestillinger basert på historien til ulike steder i Kongsberg. I tillegg vil festivalens historie bli feiret med en plateutgivelse av legendariske liveopptak og en utstilling på galleri Grafill i Oslo til høsten.

Oppfordring til publikum

Med et så variert program ønsker festivalen at publikum skal utforske og oppdage nye musikalske opplevelser.

– Gå på oppdagelsesferd i programmet, og oppsøk noe du vanligvis ikke ville gjort. Da kan det hende du får noen ville, nye og overraskende opplevelser!, oppfordrer menes oss til. Festivalens nettsider tilbyr tips og festivalløyper for å hjelpe publikum med å navigere gjennom de mange arrangementene.

Se de her

I tillegg til de store konsertene vil det også være gratiskonserter i gatene, Barnivalen for de yngste, og en storslått åpningsfest med en gratiskonsert av SILYA etter paraden.

– Men det aller viktigste for oss er å ha et solid program som ivaretar jazzen og som inviterer til en bred folkefest, også i et jubileumsår,  avslutter Menes.