Kom i jubileumsmodus med Sølvverkets Venner

17.mars inviterer Sølvverkets Venner til foredragsmaraton på Bergverksmuseet. Det blir sentral Kongsberg-historie under overskriften fra malm til mynt og fra muskett til missil.

Kom i jubileumsmodus 17.mars

Sølvverkets Venner inviterer til foredragsmaraton på Bergverksmuseet. Det blir sentral Kongsberg-historie under overskriften fra malm til mynt og fra muskett til missil.  Per Halvor Sælebakke har holdt en rekke foredrag om byens mangfoldige historie gjennom mange år, og har nå samlet fem av dem, som til sammen gir et spennende bilde av vår fortid. Foredragene er rikt illustrert med både nye og gamle foto og illustrasjoner.  Hvert av foredragene er på ca. en time, og holdes i rekkefølge med korte pauser og utgjør om lag 400 minutter. Venneforeningen sørger for at publikum får litt å bite i underveis.

Foredragsholderen bruker ikke manus, så han føler det blir seks timer med muntlig eksamen, mens publikum får servert historien nærmest intravenøst.

Sælebakke innleder med sentral geologi og sølvets dannelse for millioner av år siden.  Snaue to kg av dette sølvet ble nylig solgt på auksjon for 44,5 millioner kroner! Sølvverket får oppmerksomhet med rikdommer, gruvedrift og bergmannsliv.  Mynten var Norges første presisjonsindustri basert på kunsthåndverk, og byr på mange spennende historier.  Her får du også vite hvorfor 2-øringen fra 1968 er så mye verdt.

Sølvverkets Jernverk produserte kanoner over hundre år før Kongsberg Våpenfabrikk så dagens lys. Jernverket fikk en kort historie, men ovnene som ble produsert der i 1690-årene fortjener oppmerksomhet.

Et nytt jernverk dukket opp som et sysselsettingsprosjekt etter Sølvverkets nedleggelse i 1805.  Begge disse jernverkene dannet grunnlaget for opprettelsen av Kongsberg Våpenfabrikk i 1814.

Etter en beskjeden oppstart følger vi våpenutvikling og produksjonsteknikk med militær disiplin utover 1800-tallet, fram til Krag-Jørgensen geværet.

Dette våpenet ble faktisk godkjent som enhetsvåpen for den Amerikanske hæren i 1892. Foredragsserien avsluttes med høytlesning fra en av Kjell Hallbings bøker, hvor U.S. Marshall Morgan Kane prøveskyter Krag-Jørgensen rifla for første gang.

Program

Se hele programmet for dagen: