KDA bygger ny romfartsfabrikk i Kongsberg

Kongsberg Defence&Aerospace satser innenfor romfart og bygger et 6000 kvm nytt bygg. Kan bli hundrevis av nye arbeidsplasser.
Foto: Njål Frilseth / KONGSBERG

100-vis av nye industriarbeidsplasser og stor lokal verdiskaping

Kongsberg Gruppen sin avdeling for romfart, samler nå en større del av sin aktivitet under ett gigantisk tak. Det ca. 6000 kvm store bygget med 4 etasjer skal huse ca. 100 arbeidsplasser – og med en forventet dobling i løpet av relativt kort tid. KDA er i god vekst og de forventer at det fortsetter slik fremover. Divisjonen for romfart har den siste tiden vunnet flere viktige og strategiske prosjekter i de store europeiske romfartsprogrammene – og har dermed behov for nye og toppmoderne  fasiliteter for å kunne realisere prosjektene mer effektivt.

Denne satsingen er kjempeviktig for Teknologibyen Kongsberg, og er et bevis for at Kongsberg er et sted der kompetanse og og teknologi samles inn i fremtiden. 100 nye industriarbeidsplasser skaper stor lokal verdiskaping for både entreprenører og andre underleverandører som i dette tilfellet blant annet Stordalen Entreprenør. Ikke minst kan dette ha mye å si for innbyggertallet i Kongsberg hvis en stor del av disse nye stillingene besettes av innflyttere. For hver innflytter som starter i jobb i Kongsberg regner man i snitt med 3 medfølgende familiemedlemmer.

På bildene ser du, fra venstre: Johnny Løcka, direktør for Kongsberg teknologipark, Ole Feet, POB, Kari Anne Sand, ordfører i Kongsberg, og Harald Aare, divisjonsdirektør for Space and Surveillance.

Se film fra byggestarten på Arsenalet

KDA satser stort innen romfart

Den nye romfartsfabrikken vil være en god videreutvikling for industrien Kongsberg og omegn. Med et sterkt fagmiljø, som lager produkter som skal til både Mars, Jupiter og de mørke hjørner av verdensrommet, vil det befeste Kongsberg som den teknologibyen den er. Det nye produksjonslokalet skal etter planen stå ferdig neste år med overlevering i slutten av juni 2022. Det er en stram tidsplan, men KTP er sikre på at dette skal gå etter planen.

-For oss er dette en kjempeviktig dag! Kongsberg Gruppen og KDA satser stort på romfartsvirksomhet. Vi trenger et  bygg med svært avanserte produksjonslokaler, og det får vi her. Ved å sette opp dette bygget ved Arsenalet blir vi knyttet sammen med fagekspertisen for materialene til blant annet jagerfly og missiler. Så dette blir et samlingspunkt for den meste avanserte produksjonen i Norge, sier en fornøyd Harald Aarø, divisjonsdirektør for Space and Surveillance.

-Det er en krevende tidsplan, men KTP har et solid team, og sammen med entreprenør POB skal vi sørge for at dette bygget reiser seg, sier Løcka. Johnny Løcka er direktør for Kongsberg teknologipark og har ansvar for en anselig mengde lokaler i den 50 000 kvm store teknologiparken.

-Det er POB som er valgt som entreprenør. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med de tidligere, og at de igjen velges som entreprenør er jo bevis på at vi har vært fornøyd, forteller Løcka videre.

-Det at vi har blitt valgt en gang til, tenker jeg er den beste måten man kan få annerkjennelse på, sier Ole Feet i POB fornøyd. Vi ønsker å gjøre det som skal til, slik at vi  i beste fall, kan stå der ved neste korsvei også, forteller han.

Ettersom både KDA og romfartsvirksomheten er i god vekst om tiden, kan divisjonsdirektøren for Space and Surveillance røpe at de allerede har begynt å se på alternativer for muligheter for utvidelse av produksjonslokalet hvis de lykkes med dagens plan. Det er gode nyheter for Kongsberg.