Karl Otto Kristoffersen viser frem terninger og rollespillet.

Karl Otto skal lage jubileums-rollespill!

Rollespillet Sølvhjerte vil ta deg tilbake i tid til 1700-tallets Kongsberg.
Karl Otto Kristoffersen holder oppe spill-boken til Sølvhjerte.

Prosjekt Sølvhjerte

Karl Otto Kristoffersen fra Kongsberg er mannen bak rollespillet som har fått navnet Sølvhjerte.

Ideen ble presentert for oss ved utgangen av 2022 og skapte stor begeistring!

Sammen med oppvekstkontoret i Kongsberg kommune og Norsk bergverksmuseum ser vi at dette er en spennende og annerledes måte å lære på, og nå vil prosjekt Sølvhjerte bli realisert.

Ambisjonen er at spillet skal distribueres til alle ungdomsskoler i kommunen, og benyttes som et verktøy for å formidle lokalhistorie på en morsom og engasjerende måte.

Målet er at elevene skal lære mer om 1700-tallets Kongsberg. Spillet er lagt til den dramatiske perioden før nedleggelsen av Sølvverket i 1805

Det er stort å få muligheten til å være prosjekteier i et prosjekt, som gir tilbake til skolen og ungdommene i byen, sier Karl Otto Kristoffersen. 

Rollespillet vil være ferdig i starten av 2024, og det planlegges workshop for lærere slik at de får nødvendig opplæring før rollespillet blir rullet ut som del av undervisningen.

Samarbeidet med oppvekstkontoret sikrer også at rollespillet har en tydelig kobling til kompetansemål i læreplanen.

Skisse av rollespillet Sølvhjerte.

Hva er et rollespill?

Vi har tatt en prat med Karl Otto og stilt han noen spørsmål.

 

Hva er rollespill? 

Sett utenfra likner rollespillet på et brettspill. Man samles rundt et spillbrett, og triller terninger med venner. Til forskjell fra brettspillet, legger rollespill vekt på selve historiefortellingen.

Hvordan spilles Sølvhjerte? 

Spillerne styrer rollepersoner, som har havnet i gjeld til grådige kjøpmenn. Dette var jo situasjonen for veldig mange på slutten av 1700-tallet!

For å bli kvitt gjelden må de skaffe penger. Dette gjør de ved å løse ulike oppdrag i historiske Kongsberg. De må besøke kjente landemerker og snakke med historiske skikkelser.

I møte med utfordringer, må spillerne tenke kreativt og samarbeide. Når en situasjon er farlig, må man trille terning for å se om man kan overvinne den. Eksempelvis snike seg forbi væpnede vakter, eller hoppe over et juv. Akkurat som en spennende tv-serie, bare at det er dere som tar valgene til hovedrollen!

Er rollespill populært?

Rollespill som hobby er absolutt i vinden. Det mest populære spillet Dungeons & Dragons har fått innpass i populærkulturen, eksempelvis gjennom Netflix suksessen Stranger Things. Hobbyen strømmes på samme måte som e-sport over internett, og episodene følges av millioner av mennesker over hele verden.

Hva tenker du om samarbeidet med kommunen?

Samarbeidet har vært veldig fint, og jeg har følt meg velkommen fra første stund. Det er hyggelig med en entusiastisk heiagjeng! Jeg har fått gode råd fra prosjektgruppen, og viktige faglige innspill fra Norsk Bergverksmuseum. Vi har god dialog, og møtes med jevne mellomrom.