Alt startet med sølvfunnet våren 1623 da gjeterbarna Helga Verp og Jakob Grosvold var ute med dyrene i åsene vest for det som er Kongsberg i dag. De hadde etter sagnet med seg en okse som stanget hornene i fjellet slik at det kom til syne noe som skinte. Dette tok barna med seg hjem, og kunne med glede fortelle at de hadde funnet sølv! Fedrene smeltet sølvet og lagde knapper av det og reiste så rundt på Østlandet for å selge frem til de en dag var i Skien for å selge sølv og ble arrestert. Under avhøret ble den fantastiske historien om sølvfunnet fortalt. Dermed startet sølveventyret.

Mange tenker på Kongsberg som byen med gruver og våpenindustri som næringsgrunnlag. Det som kjennetegner Teknologibyen Kongsberg i dag er en mangfoldig høyteknologiindustri som leverer avanserte produkter av høy kvalitet for verdensmarkedet. Klyngen av teknologibedrifter på Kongsberg har skapt ny industri og verdiskaping utelukkende ved bruk av hjernekraft, kompetanse og samarbeidsløsninger

På høsten 1623 får kong Christian 4. beskjed om sølvfunnet som er gjort i Norge og hans stattholder i Norge setter i gang Sølvverket på Kongsberg umiddelbart. Idag er 300 gruvesjakter fortsatt intakt. Etter 335 år med gruvedrift står kulturmiljøet etter Kongsberg Sølvverk igjen med daganlegg i Gruveåsen og sentrum. Her finnes det ca. 300 gruvesjakter, mellom 1500 – 2000 skjerp og totalt ca 1000 km med gruveganger vertikalt og horisontalt.

Etableringen av Kongsberg Sølvverk dannet altså grunnlaget for byens stolte historie. I 1814 ble Kongsberg Våpenfabrikk etablert, og i over 200 år kan vi nå se tilbake på en sammenhengende industrihistorie på akkurat dette stedet. Kongsberg Våpenfabrikk (KV) besto frem til 1987. Da ble den sivile delen av KV solgt. Omstillingen som fulgte danner grunnlaget for dagens teknologibedrifter som er lokalisert i Kongsberg. Fra 1987 og frem til dags dato har bedriftene vært gjennom en rivende utvikling – både med hensyn til eierskap og i høyeste grad med tanke på produktutvikling.

I dag er vi Teknologibyen Kongsberg, den internasjonale småbyen med sterkt fokus på utvikling og kompetanse. Her finner du noen av verdens fremste  teknologibedrifter som konkurrerer i de mest krevende bransjer som bil,  fly, forsvar, subsea og space. Teknologibedriftene på Kongsberg opererer globalt og all vesentlig omsetning og konkurranse er internasjonal.