Glogerfestspillene er først ut!

Rett etter jubileumsåpningen starter Glogerfestspillene med et fantastisk program, som bare må oppleves.
Kunstneriske ledere Isa Katharina Gericke og Frank Havrøy og daglig leder Marit Lund Bjørnsen ser frem til storstilt jubileumsår i 2024. Foto: Ingvild Støa Skrede

Første store arrangementet i 2024

Glogerfestspillene starter 24. januar med en fantastisk åpningskonsert, og varer frem til 28 januar. Dette er også det første hovedarrangementet i 2024, som Kongsberg 400 er med å forsterke.

Marit Lund Bjørnsen daglig leder i Glogerfestspillene synes det er flott å være en del av jubileet.

– Glogerfestspillene synes det er flott å være en del av hovedprogrammet i jubileumsåret. Det at jubileumskomiteen gir kulturlivet ekstra oppmerksomhet i 2024 og styrker flere av byens etablerte kulturarenaer og møteplasser, som bidrar til inkluderende fellesskap og opplevelser med og for så mange mennesker i byen vår er viktig, sier daglig leder Marit Lund Bjørnsen.

Glogerfestspillene samarbeider med Kongsberg 400 om åpningsseremonien som går av stabelen på Kirketorget 24.januar kl 18.00. De gleder seg til å markere startskuddet av jubileumsåret med drivende dyktige kunstnere på Kirketorget og Glogerfestpillenes åpningskonsert i kirken kl. 19.00.

 

 

 

Litt av et program!

Det er byen Kongsberg og byjubileet som gjennomsyrer hele programmet for Glogerfestspillene 2024. Da Kongsberg ble grunnlagt i 1624, begynte den klassiske musikktradisjonen å virkelig røre på seg i Europa. I Venezia, for eksempel, sitter Claudio Monteverdi og skriver på en helt ny musikksjanger som skal bli kalt «opera». Ett av verkene som kommer fra hans hånd i 1624, er minioperaen «Il combattimento di Tancredi e Clorinda». Denne operaen skal vi selvsagt fyre av under vår åpningskonsert. På den samme konserten, dukker Ragnhild Hemsing opp, sammen med Barokkanerne, og farger et av de aller mest berømte verkene i musikkhistorien, «Årstidene» av Vivaldi med klangen av norsk folkemusikk og Valdres.

-Slik bringer vi Kongsberg og den klassiske musikkhistorien sammen, med blant annet musikk skrevet av komponister fra byen forteller kunstnerisk leder Frank Havrøy energisk.

Festspillene beveger seg så gjennom uken, gjennom musikkhistorien, og ender med en gigantkonsert med Marinemusikken fra Horten, en konsert krydret med ett av de mest spennende komponistnavnene i Norge; Koka Nikoladze. Hvordan musikken høres ut, vet vel egentlig kun Koka, men at det inkluderer mobiltelefonene til alle de som kommer på konserten, kan allerede slås fast forteller han videre.

Konserter med kjente kunstnere i helt nye konstellasjoner.

– Festpillprogrammet i 2024 byr på et mangfold av gode konserter med klassisk musikk. På programmet står flere av Norges fremste ensembler blant annet Kringkastingsorkesteret, en av vår tids banebrytende nye organister; Anna Lapwood, kunstnere med lokal tilknytning til Kongsberg og konserter med kjente kunstnere i helt nye konstellasjoner, sier Isa Katharina Gericke.

Glogerfestspillene tar i bruk 13 ulike arenaer.

-Vi tar i bruk hele 13 ulike arenaer, fra den vakre kirken vår, og konsertsalene i Musikkteateret til restaurant Jonas B, Steinhuset i Hyttegata, Fredheim og Efteløt kirke. Vi er også kjempeglade for å være tilbake med festspillpub på Smeltehytta fredagen i festspilluka, sier daglig leder Marit Lund Bjørnsen.

Ønsker at mange kommer på konsertene!

Kongsberg er stedet å være siste uken i januar!

-Glogerfestspillene er en festival for klassisk musikk som setter hele byen i sving, fra pub til konsertsal. Om man ønsker seg musikk i absolutt internasjonal toppklasse, en festival med humør, overskudd og glede, lokale krefter med en kvalitet som gjør at vi hvert år står med åpen munn, og en by i praktfull vinterskrud og jubileumsbrus, så er Kongsberg og Glogerfestspillene stedet å være den siste uken av januar 2024, sier kunstnerisk leder Frank Havrøy.

-Felles musikkopplevelser er dessuten vitenskapelig bevist at er bra for vår mentale helse, stemmer Isa Katharine Gericke i.-Klassisk musikk må oppleves live, og det får du muligheten til i januar på Kongsberg! Den klassiske musikken rommer musikk fra en hele verden gjennom flere århundrer, fra storslåtte kor og orkesterverk til intim kammermusikk for en mengde ulike besetninger.

Unner alle en klassisk konsertopplevelse.

-Å oppleve musikere og instrumenter i samspill på nært hold sammen med andre, er noe helt spesielt, og en klassisk konsertopplevelse er noe jeg unner alle, sier daglig leder Marit Lund Bjørnsen.