Gjør deg klar til en magisk lysfestival!

Fra 24. - 27. januar kan du oppleve lyskunst som gir deg gåsehud i Kongsberg! Fra 17:00 - 22:00 hver dag. Gratis for alle.
Anastasia Isachsen / Fjord Studio

Lysfestival under jubileumsåpningen

Lysfestivaler trollbinder millioner over hele verden, og nå står Kongsberg klar til å skinne med sin første egen unike lyskunstfestival. I spissen for denne visuelle festen er Fjord Studio, kjent for å ha introdusert Norge for lyskunst med deres spektakulære Fjord Oslo lyskunstfestival– en begivenhet som har vokst til å matche internasjonale lysfestivaler.

Med Fjord Studio i førersetet kan publikum forvente seg en lyskunstfestival som går langt ut over det vanlige. «Vi er veldig begeistret for muligheten og at Laura Helene Sletbakk som leder Kongsberg 400 ønsket å bringe lyskunstenes magi til Kongsberg i anledning byens 400-årsjubileum. Lyskunst passer perfekt for Kongsberg med sin kombinasjon av kreativitet, innovasjon og teknologi» – sier Anastasia Isachsen, kunsterisk leder i Fjord Studio.

Lyskunstfestivalen i Kongsberg vil spre sitt lys over byen i fire kvelder, fra 24. til 27. januar. Dette blir ikke bare en lyskunstutstilling, men en invitasjon til å utforske byen i et helt nytt lys, bokstavelig talt. Festivalen vil være åpen fra 17.00 til 22.00, slik at publikum har fleksibilitet til å oppleve magien når det passer dem best.

«Vi forbereder en magisk,  inspirerende og vakker opplevelse i vintermørket,» forteller Anastasia Isachsen «Vi ønsker å invitere publikum til å se sin by gjennom nye øyne, gjennom strålende lyskunstverk skapt av både norske og internasjonale kunstnere, men også av lokale studenter og barn»

Programmet spenner vidt, fra fossen til Krona. Temaet som binder alle verkene sammen, er menneske/natur/teknologi – en symbiose som er hjertet av Kongsbergs historie og identitet.

«Gjennom lys ønsker vi å tolke denne spennende synergien, og vi er utrolig spente på publikums mottagelse,» sier Isachsen. «Dette blir ikke bare en festival; det blir en reise gjennom Kongsbergs sjel, formidlet gjennom lys og kunst.»

Byen blir full av magiske lysinstallasjoner

På Kirketorget i Lysthushagen, vil den poetiske lysinstallasjon PLANETS av det franske studio Pitaya, lyse opp og støtte Kongsbergs drøm om å strekke seg mot stjernene.

PLANETS / Pitya

Festivalen har også tatt et dykk inn i talentbassenget ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), hvor lysdesignstudentene vil gi liv til Kongsbergs største lerret med lys. I samarbeid med den internasjonale lysprodusenten Signify, vil studentene belyse fossen på en måte som ikke bare er teknisk imponerende, men som også forteller historien om Kongsberg på en kunsterisk og visuell måte.

I området rundt Kirketorget kan man oppleve flere lyskunstverk.

En unik videoprojeksjon, skapt av Fjord Studio’s kunstneriske leder, Anastasia Isachsen, i nært samarbeid med komponisten Hans Mathisen, vil lyse opp fasaden til Kongsberg kirke. Denne audiovisuelle fortellingen vil ikke bare formidle Kongsbergs rike historie, men også presentere en inspirerende visjon for fremtiden. Kirkens fasade blir lerret for en magisk reise gjennom tid og rom, fortid og fremtid ved hjelp av lyd og lys.

MAPPING / Fjord Studio

Har du noen gang tenkt på det faktum at alle fysiske fenomener egentlig bare er bølger? Natur, vitenskap, lys, lyd – alt er en rytmisk dans av bølger. WAVES, en interaktiv lysinstallasjon av danske Frederik Dahl Hougs, tar dette konseptet og gjør det til en fascinerende opplevelse. Ved å bruke sanntids vinddata, lager denne installasjonen majestetiske bølger av lys og skaper en hypnotisk opplevelse som kan oppleves i Prestegårsparken.

WAVES / Theatrepixels

Ved siden av vil Kongsbergs yngste generasjon ta scenen i Musikkpaviljongen for å presentere sine drømmer gjennom over 100 håndmalte lykter. Musikkpaviljongen blir til et magisk rom hvor disse hundre unike håndmalte kunstverk forenes for å skape en vakker, varm og sjarmerende visjon av fremtiden. Det blir helt nydelig!

I tillegg inviteres publikum til å tre inn i et oppslukende kunstverk der skiftende lys og tåke, gjennomskinnelig glass, flyktige graveringer og atmosfærisk lydbilde skaper en drømmeaktig og futuristisk opplevelse. Dette er PERSPEKTIV av Anastasia Isachsen som kan oppleves utenfor biblioteket på Krona.

PERSPECTIVE / Anastasia Isachsen & Fjord Studio

Teamene i Kongsberg 400 og i Fjord Studio håper at så mange som mulig inviterer famile og venner og tar seg en tur for oppleve lysfestivalen – det blir ikke mindre enn magisk og noe du har aldri sett før! Hvem vet – kanskje blir det en begynnelse av en vakker tradisjon i Kongsberg?