Fra Kina til Kongsberg: – Har aldri angret på at jeg flyttet hit

April falt pladask for det gamle huset på Vestsida på Kongsberg. Nå kunne hun ikke tenke seg å bo noe annet sted.

Flyttet for kjærligheten

Det var kjærligheten som førte Chunyan April He til Norge og Oslo. Hun møtte sin norske mann som jobbet i Shanghai, og etter å ha vært sammen i noen år bestemte de seg for å flytte til Norge.

– Det var en stor kontrast å komme til Norge, et land hvor det er vinter i nesten et halvt år. I Shanghai har vi ikke vinter på den måten, forteller April.

De bodde i Oslo i rundt ti år. Siden mannen til April er fra Kongsberg, tok de ofte turen til Kongsberg i helger og ferier.

En dag oppdaget April et gammelt hus og falt pladask.

– Jeg bestemte meg: Jeg hadde lyst til å flytte til Kongsberg og inn i dette huset. Mannen min var skeptisk – han var i tvil på hvordan jeg kom til å trives i en såpass liten by, jeg som kommer fra en storby i Kina. Men etter at vi fikk barn så jeg at det er bedre å vokse opp på et mindre og roligere sted, enn i en travel storby.

Den første tiden i Kongsberg, pendlet April til jobben sin i Oslo, men etter et års tid dukket det opp en ledig stilling i Kongsberg kommune. Siden 2019 har April vært ansatt ved økonomiavdelingen i kommunen.

– Jeg fikk en veldig varm mottagelse av kollegaene mine her i kommunen. Den første perioden, var jeg naturlig nok litt nervøs. Jeg er mye i kontakt med innbyggerne i kommunen på telefon, og det var en som sa til meg: «Jeg hører du ikke er fra Norge, men du er veldig flink!» Det motiverte meg.

– Hvilke kvaliteter setter du pris på med Kongsberg?

– Nærhet til naturen! Særlig under pandemien var det viktig. Vi er mye på tur, og jeg løper mye oppi Storåsen – det er mitt nærmeste treningssenter! Hvis jeg er i dårlig humør en dag, tar jeg bare på meg joggeskoene og tar meg en løpetur. Dessuten er det frisk luft og rent vann. Det betyr mye.

Hun og mannen har brukt mye tid på å pusse opp det gamle huset i Sandsværveien. Huset er fra 1800-tallet og er nå totalrenovert. April er opptatt av gamle bygninger og Kongsbergs historie. Hun er spesielt glad i Vestsida og det historiske miljøet her.

– Det er også et veldig bra kulturtilbud i byen, jeg setter særlig pris på Kongsberg Musikkteater, og det samme med kulturskolen. Kongsberg er også en veldig internasjonal by, som gjør at det er lett å føle seg inkludert. Jeg har aldri angret på at jeg flyttet til Kongsberg!

– Er det noe du savner i Kongsberg?

– Jeg er fra en by med to millioner innbyggere – det hender jo at jeg savner storbylivet. Men da er det jo bare å sette seg på toget til Oslo.