Forelsket i byen

Familien Thompson har funnet trygghet og ro på Kongsberg.

Den korte historien til Hewa Thompson og familien, er at de flyttet til Kongsberg fordi Hewa fikk jobb som rektor på Kongsberg International School. Likevel er det mye mer til historien enn som så.

For et og et halvt år siden bodde Hewa (57), kona Minsun (42) og sønnene Joshua (11) og Jay (7) i Aserbajdsjan. Hewa var assisterende rektor ved International School of Azerbaijan. Av sikkerhetshensyn levde familien begrenset. Bare det å gå over gaten var å anse som utrygt.

— Jeg ville at sønnene mine skulle få leve friere, sier Hewa.

Da muligheten bød seg, besøkte han Kongsberg International School, og søkte på jobben som rektor. 

— Under besøket forelsket jeg meg i byen. Spesielt i naturen og i klimaet her. Aserbajdsjan er tørt og varmt, det er to helt ulike steder, sier Hewa.
Opprinnelig er han fra New Zealand, og både klimaet og naturen i Kongsberg minnet ham om hjemlandet. 

Hvorfor vil noen dra?

Det gikk ikke lang tid før Hewa fikk beskjed om at jobben var hans. Da var det bare å mobilisere kolleger på skolen og venner i Norge, slik at de kunne gå på visning for familien. De endte opp med å leie en bolig rett ved Kongsberg skisenter, og i juli 2020 ankom familien Kongsberg- midt i en global pandemi.
Hewa beskriver det som utfordrende å starte på nytt under en pågående pandemi. Både det å etablere seg, men også det å skulle drive skole når alle i landet for det meste holdt seg hjemme.

—Kommunen og skolen hjalp meg som rektor gjennom denne perioden. Hver gang jeg kontaktet kommunen, fikk jeg både hjelp og svar på det jeg lurte på, forteller Hewa.

Kongsberg har nettopp blitt kåret som en av de beste stedene å bo, i følge Kommunebarometeret målt i 2020. Det er flere sektorer kommunen har utviklet seg på, som gjør at byen nå troner på pallen. Og akkurat dét synes ikke Hewa er overraskende, etter all støtte og hjelp han har fått fra ansatte i kommunen.

— Kommuneadministrasjonen har håndtert pandemien fantastisk, og jeg er helt enig i at dette er et godt sted å bo.

Planen er å bo i byen minst fem år.

— Det er minst. For dette er et så flott sted, så hvorfor vil noen dra herfra, undrer Hewa. 

pappa hewa smiler og klemmer rundt minstesoenn Jay

En trygg oppvekst

New Zealanderen er bereist. I tillegg til oppholdet i Aserbajdsjan, har han jobbet i Polen i mange år. Her ble begge sønnene født.
Og før barna kom til verden jobbet Hewa på en skole i Korea, hvor han møtte kona Misun i 2005. Han har til tider hjemlengsel, men Kongsberg gir han roen.

— New Zealand likner på Kongsberg, med elver og vann. Jeg pleide å fiske mye da jeg bodde der. Det gjør jeg her også. De få gangene jeg har litt fritid, drar jeg ut i båten og fisker.

At Hewa forelsket seg i naturen og klimaet er én side av saken, men i Kongsberg kan familien leve fritt, uten å måtte tenke sikkerhet først. Sønnene kan kaste seg på sykkelen og sykle avgårde for å møte venner. 

— Det er så fint, for det kunne de jo ikke i Aserbajdsjan. Der levde de begrenset. Så det at de får utfolde seg og være aktive under trygge omgivelser er fint, mener Hewa.

I dag bor familien på andre siden av elven for skisenteret. De har større plass enn den første boligen og de bor nærmere skolen.
Joshua spiller fotball, er speider og trives med både fisking og turer. Jay er også i speideren og går på svømming. Om vinteren frister skøyter og langrenn. Misun er utdannet kunstner og skal etablere seg, slik at hun kan holde kurs. 

Har funnet trygghet

Å skulle etablere seg i et nytt land, med et nytt språk er ikke alltid lett. Men for familien på fire har det gått ganske greit. Hewa forteller at guttene går på Kongsberg International School, hvor de også har norsktimer for å lære språket. Sønnene har raskt funnet seg til rette, med skolekamerater og venner gjennom fritidsaktiviteter.

— 11-åringen min er litt sjenert, men det har gått utrolig fint. Foreldregrupper i området arrangerte sammenkomster for barna, så begge guttene fikk raskt venner, forteller rektoren. 

Den verdensvante familien har funnet roen i Kongsberg. Og det er derfor Hewa sier at de blir boende i minimum fem år. Han og Misun vil at guttene skal få skolegangen sin her, uten at det er utrygt å gå over gaten. For å bo i Kongsberg er godt. Kanskje bedre enn New Zealand. Og kommer hjemlengselen tar Hewa på seg turskoene, rasker med seg fiskestanga, senker skuldrene og nyter tilværelsen i et godt klima med skikkelig fin natur.

misun og hewa staar paa verandaen og holder rundt hverandre mens de smiler til kameraet.

Fakta: 

  • Kongsberg er kåret til det beste stedet å bo i Kommunebarometerets måling fra 2020.
  • Kommunebarometeret (KB) er en måling som publiseres av Kommunal Rapport hvert år. Her rangeres alle landets kommuner etter 151 nøkkeltall, på tvers av 12 ulike sektorer. 
  • I fjor var Kongsberg på 12.plass, men har nå forbedret seg i ni av 12 sektorer.
  • Det er særlig er det forbedringene i sektorene pleie og omsorg, barnevern og barnehage som trekker kommunen opp mot toppen av rangeringen.

 

Ønsker du å realisere boligdrømmen din? Ta en kikk på de spennende boligprosjektene Kongsberg kan tilby nå!