Flyttet fra Oslo til Kongsberg: – Det er et liv med mindre stress og mer fritid

Sommeren 2021 flyttet Martin Hartmann Aasness, sammen med kone, to døtre, en hund og en katt fra rekkehusleilighet i Oslo til enebolig i Kongsberg. Mer plass, mer fritid og lavere boligpriser var bare noen av årsakene til at de valgte bort livet i storbyen.

Mindre stress - mer fritid

– Vi blei lei av å bo trangt i et rekkehus, særlig under koronaen med hjemmeskole og hjemmekontor. Da vi fikk mulighet til å overta huset til svigers, slo vi til.

Kona til Martin er fra Kongsberg og de hadde også tidligere vurdert å flytte ut av Oslo, men alltid slått det fra seg.

– For noen år siden kjøpte vi derfor hytte på Raje, nettopp for å kompensere for at vi bodde litt trangt i hverdagen. Nå har vi endt opp med både hus og hytte i samme kommune, det var jo ikke helt planen, sier Martin og ler.

Martin er økonomi-utdannet fra Norges Handelshøyskole, har jobbet for flere departementer og direktorater, som ansatt eller innleid konsulent. Da det dukket opp en ledig stilling som kommuneplanlegger i Kongsberg kommune, søkte han og fikk jobben. Nå kan han sykle til jobben på ti minutter og være hjemme til middag uten å tenke på trafikkaos og forsinkelser.

– Så klart – man merker at Kongsberg er en mindre by, på godt og vondt, men det er mest på godt. Det er et liv med mindre stress og mer fritid. Nå føler jeg faktisk at jeg har litt fritid, slik var det ikke før, med lengre reisevei til jobb og yngre barn. Kongsberg er ikke så stor by, men det er stort nok til at man finner de aller fleste basisfunksjoner her, og det er kort vei til alt. Dessuten har man nærhet til flott natur og et eldorado i arbeidsmarkedet om man er ingeniør. Det er også en stor fordel at det går tog til Oslo, for det blir jo fortsatt en del turer til Oslo for å besøke familie og venner. Dessuten skjer det mye i byen, det er mange arrangementer og konserter. Jeg har ikke sjanse til å bruke alle tilbudene som finnes her.

Fant røtter i Kongsberg

– Hva gjør du i Kongsberg på fritiden?

– Før når folk spurte, følte jeg ikke at jeg hadde noen fritid – jeg jobbet og driftet hus og familie. Nå føler jeg at jeg har fritid, og at jeg eier min egen fritid. Salgsarbeid er gøy, men det forplikter og det gikk med en del kvelder og helger til salg da jeg jobbet som konsulent. Nå går det både i prosjekter på hytta, litt jakt og bærplukking om høsten, jeg er blitt glad i hageliv og jeg løper en del.

Selv om Martin er ny i byen, fant han nylig ut at han har slekt fra Kongsberg – både fra mors- og farssiden. Hans tipp-oldefar, Axel Torgersen, var fra Kongsberg og bodde i et hus i Eikerveien. Han var gruvearbeider, men utvandret til Chile og fikk jobb som assisterende gruvesjef der, men ble skutt og drept i politiske opptøyer.

– Det gjør jo noe med tilhørigheten når man også har røtter i byen, selv om det er lenge siden.