Espen flyttet til Kongsberg som 57-åring: – Jeg har gåavstand til det aller meste

Espen Harmon Holtar flyttet fra Bergen til Kongsberg i fjor etter å ha landet drømmejobben hos Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) som Technical Director

Det måtte bli Kongsberg

– Jeg ble pensjonert fra Forsvaret, de har en særaldersgrense på 57 år, men jeg var ikke ferdig med arbeidslivet. Jeg hadde samarbeidet med KDA gjennom flere prosjekter i Forsvaret og visste at det var en solid arbeidsplass med mange flinke folk, forteller Holtar.

Men selve byen visste han lite om. Faktisk visste han knapt hvor Kongsberg lå og heller ikke nærområdet. Da han og konen (ja, han er bergenser) flyttet hit i fjor sommer, brukte de en uke på å kjøre rundt og gjøre seg kjent i området. Skulle de bosette seg i Kongsberg, eller i utkanten? Eller innover mot Oslo?

– Vi fant fort ut at vi måtte bo i Kongsberg. Noe annet var uaktuelt. Vi ville ikke bruke masse tid på å pendle til jobb. Vi leide først en leilighet på Vestsida, men nå har vi kjøpt leilighet og flyttet inn i Klemskvartalet, forteller han.

De trives med å bo nært sentrum og går til det meste. Bilen blir lite brukt i hverdagen.

– Det er veldig praktisk med nærhet til de fleste funksjoner man trenger i hverdagen. Jeg går som regel til jobb, og vi er storforbrukere av kultur- og restaurantlivet.

 

Trives med bylivet

De har allerede fått seg noen favorittsteder i Kongsberg, og har blant annet blitt faste gjester på popquiz på Mølla.

– I tillegg er det kort vei til Oslo og det kulturtilbudet som finnes der. Det er også noe vi setter pris på.

Kultur er viktig for Espen og hans amerikanske kone. Natur og ski? Ikke like viktig.

– Jeg kan ikke huske sist gang jeg gikk på ski og har nesten følt meg som et sosialt utskudd. Jeg fikk ganske raskt beskjed i lunsjen at jeg måtte skaffe meg ski nå som jeg hadde flyttet til Kongsberg, sier han og ler.

Han og samboeren er opptatt av de urbane sidene ved Kongsberg og ser store utviklingsmuligheter.

– Det er et kjempefint sentrum, men det har et potensiale til å bli enda bedre. Hva med å utnytte Magasinparken bedre? Jeg likte også forslaget om å legge glasstak over Storgata.

Et lite, men svært hyggelig kommunalt tiltak, er alle blomstene i sentrum.

– Det er tydelig at det legges vekt på å få folk til å trives i sentrumsgatene, og det er veldig bra, avslutter han.»