Langrenn

Skibyen Kongsberg har et stort utvalg av velpreparerte skiløyper i skogen og på høyfjellet

Vinterbyen Kongsberg med omegn har et stort og variert løypenett med velpreparerte skiløyper både i skogen og i høyfjellet. Mange av disse er lysløyper. I tillegg er det flotte turområder der du kan tråkke dine egne spor. Les mer på Kongsberg kommune sine nettsider om tilbudet av ski- og labbeløyper. Les mer på Flesberg Kommune sine nettsider om skiløyper på Blefjell.

Turforslag voksne:

Funkelia – Korsveien – Sachsen – Knutehytta
Oppkjørt løype i variert og kulturhistorisk terreng med god stigning mot «Korset», et minnesmerke på stedet kong Christian IV skal ha rastet etter at han hadde besett sin nye sølvgruve. Videre går løypa mot Haus Sachsen hvor man kan velge å snu og gå tilbake eller gå videre mot Knutehytta (920 moh) som er en laftet tømmerhytte fra 1929. Åpningstider

Lengde: Funkelia –  Knutehytta ca. 10 km (en vei)
Startsted: Funkelia (Kongsberg Skisenter)
Parkering: Funkelia, Gratis
Buss: Brakars tilbud «Hent meg!»

Bjørndalsrunden
Bjørndalsrunden er en skiløype i området Saggrenda syd, Bjørndalseter og Raje. Løypenettet består av ca. 38 km god gammeldags skiløype (kan kortes ned som rundløype) scooterpreparert (ikke skøytetrase). Løypene blir preparert hver helg så lenge forholdene tillater det. Mer info.

Lengde: 38 km (kan kortes ned som rundløype)
Startsted: Kisgruveveien i Saggrenda
Parkering: Kisgruveveien i Saggrenda, gratis
Buss: Brakar


Ravalsjørunden
Runden rundt Ravalsjø har oppkjørt spor på skogsbilveg og over Ravalsjø. Runden er relativt flat og passer derfor for store og små. Det er mulighet for kortere og lengre runde, og runden kan også knyttes sammen med andre løyper i Skrim-området (se skisporet)

Lengde: 12 km (lang runde) og 7,5 (kort runde), rundløype.
Startsted: Ravalsjø 
Parkering: Ravalsjø, Gratis
Adkomst: Fylkesvei 85 til Heistadmoen, videre ca. 6 km. Til Rajeveien. Etter 1 km på Rajeveien er det bompenger (kort ) og deretter 5 km videre til parkering ved Ravalsjø. 23 km. fra Kongsberg sentrum med bil.

Turforslag familier:

Heistadmoen
Heistadmoen skistadion er opplyst og kjøres opp gjennom hele vinteren. Terrenget er lett kupert og passer godt for barn. Her finnes det mange merkede løyper i varierende lende. Flombelyst lysløype. Akebakke og gapahuk på stadionområdet.

Lengde: varierende, lysløype: 4,3 km.
Startsted: Heistadmoen skistadion
Parkering: Heistadmoen skistadion, gratis
Buss: Brakar

Blestua – Strutåsen
Løypa ligger i Blefjell-området, et åpent fjellandskap med storslått natur. Løypa passer godt for barnefamilier og går i merka og velpreparerte spor. Det er jevn stigning i det småkuperte terrenget mot Strutåsen fjellstue (stengt inntil videre) som er et naturlig knutepunkt og fint sted å raste. Løypene videre innover fjellet er godt merka i skikrysset på Strutåsen hvis man ønsker en lengre tur.

Lengde på løype: ca. 2 km, men kan utvides etter ønske.
Startsted: Blestua 
Parkering: Blestua, gratis
Adkomst: Fra Kongsberg sentrum RV40 ca. 16 km, FV98 ca. 12 km, kjør av mot Blestua. Bomveg (automatisk skiltgjenkjenning)

Lysløypa på Gamlegrendåsen
Befinner seg i Gamlegrendåsen boligfelt ca. 4,7 kilometer fra Kongsberg sentrum. Løypa har oppkjørt spor og er i småkupert furuskog. Lyset slåes på automatisk ved skumring og av ca. kl. 22.00. Fint skileikområde like ved for aking og rasting.

Lengde på løype: ca. 6,2 km (kan kortes ned som rundløype)
Startsted: Gamlegrendåsen barneskole
Parkering: Skolens parkeringsplass, gratis
Buss: Brakar