400 år med historie – Bysten av Paul Steenstrup og flyttingen fra Storgata til Prestegårdsparken

I en artikkel i Laagendalsposten og på Kongsberg 400 skrev jeg om flyttingen av Steenstrup-statuen på 1960-tallet, som skapte stor debatt. Vedtaket om å flytte den fra Storgata til Prestegårdsparken møtte kraftig motstand fra både innbyggere og næringsliv. Til tross for protester, inkludert støtte fra russen og flere avisinnlegg, ble statuen flyttet. Den sto først bortgjemt i parken før den senere ble plassert der den står i dag, en historie som noen fortsatt husker.

Flyttingen fra Storgata til Prestegårdsparken

Av Dag Kristoffersen, lokalhistoriker

I Laagendalsposten 9. og 10. september og på Kongsberg 400 hadde jeg en artikkel om Kongsbergs store helt og redningsmann Paul Steenstrup. Der refererte jeg formannskapsvedtaket om å flytte Steenstrup-støtta fra Storgata, lagre den vinteren 1964-65 og sette den opp i Prestegårdsparken året etter.  Det viste seg at dette var et vedtak som ikke blei fulgt opp når det gjaldt lagringen over vinteren. Dette gjorde Knut Brokhaug meg oppmerksom på, derfor denne artikkelen som forhåpentligvis gir klarhet i dette.

7. oktober 1964 refererer Laagendalsposten vedtaket. Men allerede 8. juli kommer det første innlegget for da lurer folk på om Stenstrup-støtta må flyttes litt tilbake mot Magasinparken ut fra det nye planlagte gateløpet. Etter vedtaket blir det storm. Allerede to dager etter tar noen til orde for å flytte den til Kølabånn. Så ramler det inn med andre forslag. Et er Magasinparken, som tidligere byingeniør Tunold-Hansen foreslo og samtidig at Magasinparken blei utvida helt ned til Storgata. Da måtte jo noen hus rives, som det for øvrig blei gjort seinere. 7. april 1965 har rådmann Friis et innlegg i avisa med et sterkt forsvar om at Steenstrup må til Kirketorget og Prestegårdsparken. Der er også Bergseminaret og amthuset, og der feirer byen 17. mai for Eidsvoll-mannen. Prestegårdsparken som bakgrunn, vil være det rette ikke i et trafikkert kryss. Sterke argumenter.

Men forretningsfolk, lege og banksjef i bygningene rundt krysset, med Elise Sverdrup i spissen, tar skikkelig til motmæle.

Så kommer 17. mai og ikke minst russen, med russeformann Bernt Hagtvet, seinere professor ved Universitetet i Oslo. Han ba ordføreren om at Steenstrup måtte få sta der han sto. Steenstrup-støtta var da blitt tjora fast og påhengt plakat med «LA STÅ». Dette blei applaudert av Laagendalsposten som hadde samme standpunkt. Flere innlegg og protester mot flyttingen følger utover sommeren. Flere dikt i Lp støtter dette.

Men alle protestene var forgjeves, Steenstrup blei flytta. I Prestegårdsparken sto han som en annen fark, bortgjemt, blei det skrevet. Så blei han flytta fram til der han står i dag. Alt dette er nå historie, og bare noen av oss «gamlinger» som husker.