Christian Berg
søndag 20 oktober

Folk og musikk i 400 år

En musikkhistorisk reise gjennom 400 år der musikk, dans og rytme er hovedtema.

Folk og Musikk i 400 år.

Hva fantes av musikk i områdene rundt byen da Kongsberg blei grunnlagt i 1624? Blei det sunget? Var det dans? Ble det spilt og i så fall på hvilke instrumenter? Vi veit at der det er mennesker er det musikk. Mennesker er puls. Rytme. Bevegelse. Da kongen steg opp i Gruveåsen var folkemusikken den eneste musikken som fantes i dalførene og på gardene omkring. Kongen brakte med seg musikk fra kontinentet. Den fant veien til de mer fasjonable salene, men folketonene lå under som en borduntone der folk flest levde.

 

Da bergarbeiderne kom fra Harz og andre gruveområder i Tyskland brakte med de seg sin kultur og sin musikk. Dette førte til spennende møter mellom ulike musikkulturer og musikkutrykk.

På konserten 20.10 vil du oppleve jubileumsbyens musikkhistorie fra Christian Kvart grunnla den, gjennom de fire århundrene og til byen slik den er i dag. 1700-tallet, 1800-tallet og 1900-tallet viser en spennende utvikling innenfor Kongsbergs musikkliv. Marknadene på 1700-tallet blei møteplass mellom folk fra fjern og nær. Og vi har kilder fra århundreskiftet til langt utpå 1800-tallet som forteller om komponister og datidens ildsjeler som bidro sterkt til et svært levende musikkliv, sjøl i tider der kongelig forordninger la strenge bånd på utøvelse av musikk og spel.

Fra 1850 og videre inn i 1900-tallet skjer det ting i samfunnsutviklingen. Norge var på vei til selvstendighet og frihet. I Kongsberg dannes det flere orkestergrupper som kan sies å være forløperne til alle dagens korps. Kirken med sine velutdannede organister var også viktige personer som bidro sterkt med komposisjoner og musikk for kirkelige arrangement. Det hendte vel også at de underviste Bergstadens unge som søkte noe mer enn gruvearbeiderens harde livsvilkår.

I forestillingen vil dere vil møte mange av disse menneskene. Byens og distriktets egne musikere, utøvere fra Numedal, elever fra kulturskolen og musikkinja, musikanter fra korps og fra trekkspillklubben, dansere fra leikarringen, kulturskolen og folkemusikkmiljøet forøvrig, Matthias og Marit fra kirken og Gloger, samt vokalgruppa EnFem.

Sentrale personer til å binde dette sammen er Anne Svånaug Blengsdalen og Tor Johan Bøen. De er begge forskere innenfor sine områder, Anne med fokus på 16 og 1700- tallet og Tor Johan 1800-tallet. Begge har et stort engasjement og ikke minst nysgjerrighet til å komme helt inn i kjernen av kildene. De skriver rett og slett musikkhistorie med denne forestillingen!

Arrangementet er støttet av Jubileumskomiteen Kongsberg400, Kongsberg Kommune ved Kultur og Velferd, Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Martha og Arve Kværnums Minnefond.