Home Weather linked print
Your Ad Here

Kongsberg Krimfestival

 title=

Velkommen til Kongsberg Krim 2018

Eva Joly, Ingvar Ambjørnsen, Gunnar Staalesen, Trude Teige, Knut Nærum og Kjell Ola Dahl. Dette er bare noen av forfatterne som kommer til årets Kongsberg Krim og festivalens femten års jubileum i slutten av oktober. Men det er ikke bare Kongsberg Krim som jubilerer. I år er det 100 år siden Andre Bjerke ble født og 200 år siden Mary Shelleys «Frankenstein» ble publisert. I tillegg er Kongsberg Teaterlag 30 år. Slikt må selvsagt feires på en kriminelt behørig måte.

Den offisielle åpningen vil bli en markering av Andre Bjerkes 100 årsjubileum. Forfatteren som kanskje er mest kjent som lyriker og debattant, men som har skrevet noen av norsk krimlitteraturs mest fengslende romaner. «Nattmennesket» og «De dødes tjern» hører til klassikerne blant norske krimromaner. Vi vil markere 100-årsdagen med å sette fokus på hans krimromaner. Med oss har vi vært så heldig å få Peter Norman Waage, som i år har utgitt Bjerke-biografien «I kampens glede». Som samtalepartner får han med seg ingen ringere enn norsk krimlitteraturs største ekspert, Nils Nordberg. Disse to vil helt sikkert gjøre dette til et inspirerende møte med André Bjerkes krimforfatterskap. Nils Nordberg vil også åpne krimfestivalen. Bedre kan det ikke bli når vi skal markere vårt 15 årsjubileum.

«Frankensteins» 200 årsmarkering vil heller ikke gå upåaktet hen. Mary Shelley var jo en samtidig forfatter med vår egen Maurits Hansen. Så var er vel mer naturlig enn å koble disse to forfatterne sammen på «Maurits Hansen-aften» på Gamle Glitre gård. Her vil det bli fremført en monolog om den 18-årige Mary Shelley og hennes liv fram til publiseringen av hennes epokegjørende roman. Den unge og talentfulle kongsbergskuespilleren Linnea Bernardine Kjennerud Englund vil fremføre monologen. Garantert blir dette ett av festivalens høydepunkt.

Kongsberg Krim vil også markere Kongsberg teaterlags 30 årsjubileum. Dette finner sted på Gyldenløve hotell med forestillingen «Mord i kulissene». Dette er et samarbeid med Kongsberg Krim. Seks skuespillere fra teaterlaget er med på den dramatiske mordgåten. Det er for øvrig femte gangen konseptet «mord til maten» blir fremført på hotellet.

Gjennom alle årene har Kongsberg Krim vært opptatt av å sette fokus på at kriminallitteraturen må være noe mer enn bare underholdning. I fjor var spørsmålet om norsk krim var i ferd med å underholde seg til «døde», og at det samfunnskritiske aspektet var i ferd med å forsvinne. Årets festival vil forfølge dette sporet. Bokkafeeene vil dreie seg om norsk krimlitteraturs utvikling fra 1970-tallet og fram til i dag. Derfor har vi invitert tre «grand old men», som alle har vært med på å prege norsk krimlitteratur de siste 30-40 årene. Vi gleder oss til å høre trekløveret Kjell Ola Dahl, Jan Mehlum og Gunnar Staalesen.

Som en aldersmessig kontrast til disse har vi invitert de siste tre års vinnere av «Maurits Hansen-prisen – Nytt blod», Gard Sveen (2015), Ingebjørg Berg Holm (2016) og Stein Sørensen (2017) til å diskutere hva de synes god krimlitteratur bør være opptatt av, og om hvilke tanker de har gjort seg om utviklingen av norsk krimlitteratur de siste årene.

Kongsberg Krim vil hevde at det beste av krimlitteratur like gjerne kunne vært karakterisert som skjønnlitteratur. Derfor mener vi at dette skillet ofte fortoner seg kunstig. To forfattere som bruker krimsjangeren, men som ikke kan betegnes som krimforfattere, er Trude Teige og Nikolaj Frobenius. Deres romaner bruker likevel elementer fra krimsjangeren i sine romaner. Hvilke tanker gjør de seg om dette skillet, skal bli interessant å høre.

Vi er også svært heldige at vi har fått med oss Ingvar Ambjørnsen dette året. Kjent og kjær forfatter bak Elling-skikkelsen. Men Ambjørnsen har også skrevet krimromaner både for ungdom og voksne. Sammen med Dagblad-journalisten Tom Stalsberg vil han framføre en helt ny sjanger, nemlig «krimdikt». Dette blir et uforutsigbart, skremmende og lattervekkende innslag. Med seg vil de ha Kongsbergs egen stjernegitarist Tom Hasslan. Det er duket for noe helt spesielt.

Knut Nærum er kjent som en tørrvittig humorist. Men han har også skrevet flere krimromaner. Noen vil kalle dem parodier på sjangeren, men det finnes mørkere og alvorlige undertoner. I fjor kom romanen, «Barmhjertighet», som han selv karakteriseres på denne måten: Ambisjonen var å skrive som om Dag Solstad møter Roald Dahl. «Barmhjertighet» er en makaber roman, om hvor vanskelig det kan være å bli morder i en alder av 73. I høst foreligger en fjerde bok i serien som begynte med «Døde menn går i land».

La oss heller ikke glemme at «Maurits Hansen-prisen Nytt blod» også skal utdeles denne dagen. Det knytter seg alltid spenning til hvem som stikker av med denne debutant-prisen.

Det er duket for en skikkelig jubileumsfest denne fredagen.

Kongsberg Krim mener at en festival som har krim som tema ikke på noe måte må glemme det samfunnskritiske aspektet. I år har vi derfor tenkt å vie lørdagen til et stort internasjonalt problem, nemlig korrupsjon. Kongsbergindustrien har jo heller ikke unngått å bli satt under lupen i denne sammenhengen. En som kjenner dette problemet og som har brukt store deler av sitt liv til å bekjempe dette onde, er ingen ringere enn norskfødte Eva Joly. Hun er blitt beskrevet som en nådeløs og ubestikkelig korrupsjonsjeger. Kanskje er det ikke fullt så kjent at hun også har begått to uhyre spennende thrillere, den siste, «Høyt henger de», kom ut i år. Vi er stolte og glade over at Eva Joly vil være med oss på årets krimfestival.

Tradisjonen tro blir det hørespill på Jonas B. Gundersen. Med risgrøt, spekemat og rød saft servert av duoen Per og Kristoffer Lunde med Nils Nordberg som kjøgemester.

Kongsberg Krim har i alle år lagt vekt på å stimulere Kongsbergs barn og ungdommer til å lese litteratur. Vi har arrangert forfatterbesøk, skriveverksted og novellekonkurranser. Det skjer selvsagt i år også. Men nytt av året er at to ungdomsskoleklasser fra Skrim ungdomsskole skal fordype seg i Thomas Engers ungdomsroman «Killerinstinkt». Deretter skal de «bokbade» forfatteren. En inspirerende og utfordrende oppgave for unge lesehester.

Ungdomskontoret vil også arrangere «Kongsberg grøssen», som i fjor fikk rekordoppslutning. To nervepirrende dager er avsatt til dette. Med opphold i «escape room» som et grøssende klimaks.

Det vil bli musikalske innslag fra talentfulle ungdommer fra Kongsberg kulturskole og musikklinja på Kongsberg videregående skole.

Og så blir det en rekke kinoforestillinger. Blant annet, norgespremiere på «Mordene i Kongo». Og lørdagskvelden er det duket for en helaften på Energimølla med storfilmen «Ondt blod i Amerika». Det vil bli servert mat og drikke underveis.

La oss heller ikke glemme Folkeuniversitetet Seniors årlig bidrag til krimfestivalen. I år med lokale krimgåter.

VELKOMMEN TIL ÅRETS KONGSBERG KRIM!

Da er det vel bare å ønske kriminelt god fornøyelse.

Her kan du lese foredraget «Skjelettene i skapet» av Arve Fretheim

Her kan du lese artikkelen «Hvem var egentlig Maurits Hansen» av Arve Fretheim

Her kan du lese artikkelen«Maurits Hansen og Kongsberg» av Arve Fretheim

Kontakt: post@kongsbergkrim.no

Les mer om festivalen: Kongsberg Krim